Masagena_3

My photo
apabila tinta berbicara, mekarlah nostalgia, menyingkap ceritera, tanpa sia-sia

Wednesday, 25 January 2012

Anglia ST 363

      Dari tadi mata Jenak mengikuti pergerakan dua buah kereta itu.  Sekali sekala dia memerhatikan Sam membersihkan ikan.  Aya sedang memarut kelapa dengan berhati-hati.  Una melayani dua adiknya Sia dan Aba, sambil menjaga Ada yang sedang belajar merangkak.  Adun ikut bapanya sejak pagi lagi.  Mereka keluar bersama Udin selepas sarapan.
      "Ada orang sesat barangkali.  Jarang ada kereta sampai ke sini melainkan jip pertanian.  Cari siapa agaknya?" Sam bersuara. 
     Jenak mengangguk saja.  Nasi yang ditanak sedang dikeringkan dengan bara api.  Sekejap lagi dia boleh memasak sayur dan menggoreng ikan.  Sementara itu, dia menyediakan sambal belacan dan membakar ikan masin di atas bara api.  Bau ikan masin bakar wangi semerbak.
      Dua buah kereta itu berhenti.
      "Itu bapa, Bang Udin dan Adun la mak,"  Aya bersuara agak kurang percaya.  Tangannya berhenti dari memarut kelapa.  Sam juga berhenti menyiang ikan.
      Cepat-cepat Jenak mengangkat ikan masin dari bara api, lalu menuruni tangga dapur.  Sam dan Aya meninggalkan kerja masing-masing dan mengikut Jenak, masing-masing diselubungi tanda tanya.  Una tercegat di pintu dapur sambil menggendong Ada.  Sia dan Aba asyik dengan permainan mereka.
      "Alhamdulillah, ini kereta kita, bapa baru beli,"  Bahar memberi penjelasan.  Wajahnya girang, kegirangan yang menular ke wajah Jenak dan anak-anaknya. 
      "Kereta bapa, ye.  Kereta bapa, ye...."  Adun mengelilingi kereta Anglia dengan nombor ST 363 itu sambil menyanyi nyaring.  Adun memang anak yang sungguh periang.  Bahar senyum meleret melihat gelagat Adun.
      "Semua urusan sudah selesai Makcik, alhamdulillah, tambahan pula dibayar dengan wang tunai.  Tengok ni, kereta baru berkilat, plastik pun belum buang,"  ujar Udin tersenyum lebar sambil mengusap bumbung kereta wagon hijau muda itu.
      "Alhamdulillah, terima kasih banyak-banyak, Udin.  Kau yang banyak tolong kami.  Kalau harapkan kami, apalah yang kami tahu," sambut Jenak.  Dia amat bersyukur.  Sudah berbulan-bulan dia dan suaminya berbincang mengenai pembelian kereta.  Kenderaan memang sangat mereka perlukan.  Alhamdulillah, hajat mereka untuk berkereta kini tercapai.
      "Ya Allah, jadikanlah kereta ini bermanfaat sepenuhnya pada jalan kebaikan,"  doa Jenak.

***

      "Petang ini, insyaAllah, bapak akan mula bawa teksi sapu di Tanjung.  Jadi, lepas kerja nanti, siapkan nasi ya, bapak nak makan dulu,"  Bahar mengingatkan Jenak, sambil mengenakan sepatu.
      "Agak malam balik jam berapa?"  tanya Jenak.
      "Tak tau nak kata lagi.  Hari ni hari pertama bapa turun, semua kena tengok keadaan.  Malam ni ada wayang tengah malam.  Doakan saja, semoga Allah murahkan rezeki kita dan diberikan kemudahan,"  Bahar berpesan.

***
      "Dah jam sepuluh, bapak belum balik lagi.  Sudah dua malam bapak keluar malam.  Malam tadi Aya tak sedar bapak balik jam berapa.  Bapak ke mana ya?"  Aya berbisik kepada kakaknya Sam.  Jenak sedang membaca Al-Qur'an dekat dengan buaian Ada.
      "Bapa cari rezeki di Tanjung.  Malam tadi jam dua baru bapak balik.  Kesian bapak, siang kerja, malam pun kerja,"  Sam berbisik balik kepada Aya memberi penjelasan.
      "Mak pun kesian juga.  Hari gajian mesti buat jualan... mak dengan bapa pandai cari duit kan?"  Aya berbisik lagi.
      "Itulah, kita mesti rajin sekolah, rajin belajar.  Kita mesti tolong mak, dia tu bukan berapa sihat, tapi tak pernah duduk diam,"  Sam memberi nasihat kepada adiknya sambil menarik selimut rapat ke bawah dagu.  Dia sangat mengantuk.  Kedinginan malam betul-betul terasa.  Di luar sana, hujan renyai belum berhenti sejak maghrib lagi. 
      Jenak berhenti membaca Al-Qur'an dan memeriksa selimut anak-anaknya.  Enam orang anaknya tidur sebaris di atas lantai berlapikkan tikar.  Anak-anaknya belum pernah mengenal hidup mewah sampai sekarang.  Rumah kongsi tiga ruang tempat mereka berlindung sudah cukup selesa bagi mereka.  Sebelum ini mereka biasa tidur berlantaikan nibong dan buluh.
      "Ya Allah, peliharalah anak-anakku semua daripada kejahatan jin dan manusia, daripada kejahatan syaitan dan iblis.  Kurniakanlah kami kehidupan dunia dan kehidupan akhirat yang baik, jauhkanlah kami dari azab api neraka,"  Jenak berdoa dengan doa yang diamalkannya setiap hari, siang dan malam.